May 10, 2011

Wide 2-Column Template Fix

The problem described below is likely to have just been a problem with Blogger, not my template. Shortly after this problem arose Blogger shut down for a day, not allowing anyone to make any new posts. They made some corrections and when Blogger came back up the problem described below was gone. If you still think you have a problem, email me and I would love to help you!

I recently received a comment that the Wide 2-Column Template that I posted would not allow users to add new labels to their blog posts. Because I made the template by making just a few minor changes to the Blogger Minima template, none of the changes related to the labels, I was very surprised that there would be problems. But sure enough, she was right. I really am not an expert with this stuff, I don't claim to be, and sometimes HTML and CSS coding just does weird things. In other words, there seems to be nothing wrong with the code, but I found a solution online that solved the problem for me. Please let me know whether or not it works for you. I apologize for this inconvenience.

Solution: On this blog, The Real Blogger Status, the author explains that sometimes the post template can become corrupted. Read his instructions for the full explanation and then read what I did:

I went to Design and then "Edit HTML" and scrolled down (or Ctrl-F to find this part) until I saw:

<div id='main-wrapper'>
<b:section class='main' id='main' showaddelement='no'>
<b:widget id='Blog1' locked='true' title='Blog Posts' type='Blog'/>

Their instructions say to Remove the part in red, Save your template (confirming that you are deleting a widget) and then Replace that line and Save it again. (Your blog posts won't be deleted.)

When I did this, I removed the part in red and saved my template, but Blogger did not actually delete it. So I simply clicked View Blog and the labels came back!

Hopefully this does not happen for everyone. Please let me know if you are having trouble. Also, please let me know if there is the same problem for my other templates. I checked them and they worked fine for me but you never know!



  1. Thank you! I was just shutting down for the night when I saw this, so I will try it in the morning and I'll let you know if it works.

    Good night!

  2. Sorry for being so dense, but are you saying to remove the part in red and save it in a Word document, then save the template, and then go back and put the exact thing right back in where it was and save it again?

  3. Yes, that is exactly right. It makes no sense, but for some reason it works. It kind of resets things.

  4. The weirdest thing just happened. I was getting ready to try the fix you provided, when Blogger went down (as you know).

    When it came back up, there was no longer a need for the fix! All the labels I had created that were not showing up were there, for the first time.

    I'm happy, obviously, but what the heck?

  5. Oh good! It must have just been a problem with Blogger! That must have been one of the things they were working on and fixed while everything was down!


Thank you so much for leaving a comment! I would love to answer everyone's questions, but I am a busy mama. I will try my best, but technical questions that require me to study your blog's html are very time consuming for me. I may not be able to answer all of these comments. If you are a reader that knows the answer to a question, please help your fellow readers by offering your advice.